Uvod u digitalne uređaje - Inverter

U digitalnim uređajima postoje samo dvije vrijednosti, obično označene kao 0 i 1. 1 znači da je napon obično oko 5 V, a 0 da je napon 0 V.
Inverter se koristi u osnovnim sklopovima koji se nalaze u svim modernim elektroničkim uređajima. Kao što mu ime govori izlaz mu je obrnut od ulaza. Ako je ulaz 1 izlaz mu je 0 i obrnuto. to pokazuje slijedeća tablica:


Radi vježbe ćemo napraviti inverter prema slici:


Ulaz može biti spojen ili na 9V ili 0V koje ogovara digitalnoj 0 i 1. Kada je inverterov ulaz 9V uključit će se prvi tranzistor i upalit će se LED prvog tranzistora. To će prouzrokovati izlazni napon od 0.2V. Budući da taj nedovoljni napon dolazi na drugi tranzistor on ostaje isključen. Voltaža se može vidjeti na slici ispod.


Kada je na ulazu 0V prvi tranzistor je isključen kao i njegova dioda. Na njegovom izlazu je porastao napon koji je dovoljan da bi uključio drugi tranzistor. Kroz prvi tranzistor ipak protječe neka mala struja od 3 mA koja je nedovoljna za njegovo pokretanje. koristeći Ohmov zakon dobivamo voltaže prema slici:


Prebacivanjem ulaza između 0 i 9V vidimo da kada je ulaz uključen izlaz je isključen i obrnuto. To demonstrira invertirajuće svojstvo Invertera.

Nema komentara:

Objavi komentar